Интервю на д-р Георги Каймакански пред сп. GRAZIA, 10 януари 2020 / директна връзка/

Здравословен или козметичен проблем е акнето?
Акнето е здравословен проблем и е едно от най-честите заболявания. Може да се появи и в млада юношеска възраст, но засяга и възрастни. При подробното снемане на анамнеза от болния почти винаги установяваме, че има проблеми в храносмилателната система, ендокринната, нервната или др. Засяга областите, богати на мастни жлези: лице, гърди и гръб. В голям процент от случаите се смята, че причината е генетична. На какъв етап трябва да потърсим лекарска помощ за този проблем? Още при появата на проблема той трябва да се диагностицира от лекар специалист – дерматолог, след което да се назначи адекватно лечение. Най-важно е да се прецени необходимо ли е да се почисти лицето и по какъв начин – методите на почистване са от съществено значение! Изстискването на папули и комедони може да доведе до тежки белези по кожата, след което е трудно отстраняването им.
Наложителен ли е приемът на антибиотик по време на лечението?
При подобни проблеми употребата на антибиотик е сведена почти до нула, като той може да се прилага само в случаи на тежки инфекции, които наистина застрашават живота на болния. От години наблюдавам, че масово антибиотиците се изписват с месеци Тази терапия нанася трайни поражения в гастроинтестиналния тракт и в целия организъм, а също така нарушава имунната система.

Вие прилагате иновативно лечение срещу акне – защо то е такова и как стигнахте до създаването му?
През последните десет години промених изцяло начина на лечение на акне. Лосионите, които ползвахме в практиката си за лечение на акне, изгаряха дори кожата на ръцете, да не говорим за пораженията по лицето. Кремовете също не бяха ефективни. Положих доста труд и промених много неща. Започнах да използвам лосион и крем, които доказаха с времето своите терапевтични качества. Билковият лосион за проблемна кожа Lotion from Nature регулира функциите на мастните жлези, действа силно противовъзпалително, антимикотично и противовирусно. Съставен е от естествени продукти и няма парабени, същевременно е много нежен към кожата на лицето. Другият нов изцяло натурален продукт за външно приложение е кремът за проблемна кожа CHARM from Nature. Съдържа балансиран комплекс от екстракти от растителни стволови клетки, лековити растения и природни антиоксиданти. Тонизира и поддържа в оптимално състояние структурата на кожата. Подкрепя естествените функции на клетките, спомага за изглаждането и възпрепятства появата на нови бръчки. Много важен момент от терапията на акне е и изготвянето на индивидуален лечебен план, съобразен с нуждите на всеки пациент. Той включва съчетаването на определен брой процедури – биологичен пилинг, прилагане на IPL светлина, Derma Pen и плазмотерапия, които дават много добри резултати. Но искам да обърна внимание – всичко е много индивидуално и зависи от състоянието на пациента! Ако случаят е по-лек, не е необходимо да се прилагат всички процедури. Важна част от лечението е и храненето!
В колко процента от случаите лечението е успешно и кога се приема за такова?
Първата задача на лекаря е да спечели доверието на пациента, да го убеди, че трябва да се лекува и че трябва да спазва стриктно лечението. Лечението е успешно при голям процент от пациентите, които спазват точно изискванията ми. За мен акнето е излекувано, когато спрат да излизат безпричинни изменения, но е нормално да излизат единични папули при месечен цикъл, стрес и лоша хигиена. Като поддържаща терапия препоръчвам постоянната употреба на лосиона и крема!

Каква е връзката между хигиената и лечението на акне?
Ще дам следния пример: първото нещо, което забелязвам при моите пациенти, е, че пипат лицето си с ръка. И това е първата ми забележка към тях – възпаленото лице е като отворена врата и инфекцията от мръсната ръка може да проникне безпроблемно. Съветвам ги задължително кърпата за лице да е лична, калъфката на възглавницата да се сменя редовно, а при остри случаи – всеки ден. При обработка на лицето ръцете да се измиват и обработват със спиртен разтвор. Също така от значение е измиващият продукт – винаги съветвам пациентите ми да залагат на българските сертифицирани продукти. Убедил съм се, че дават най-добър резултат.
Храната ли е една от причините за появата на акне?
Определено да. Забързаният начин на живот, който водим, и стресът ни карат да пренебрегваме и неглижираме балансираното хранене и придържането към определен хранителен режим. Основно нещо е прочистването на гастроинтестиналния тракт.
Лечението на акне може да се провежда единствено от лекар. Защо?
Необходима е единствено подкрепа и навременна среща с квалифициран дерматолог, тъй като без намесата и знанията на лекар специалист, пълното лечение е невъзможно. Всяко едно усложнение трябва да може да се овладее правилно. Абсолютно забранено е изстискването на измененията по лицето, гърба и гърдите. Усложненията, които може да се предизвикат, са трудни и продължителни за лечение. Съвременната медицина предлага много иновативни методи за лечение и без вещата намеса на лекар специалист това е невъзможно.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial